Witam serdecznie na przedmieściach
Powoli wracamy do codziennego rytmu po feriowych wyjazdach :-)
Te zimowe ale przecież wiosenne poranki cały czas nastrajają mnie kulinarnie :-)
Dzisiaj zapraszam na scones czyli bułeczki z szynką i serem.
Nie wymagają wyrastania, brudzą jedną miskę
czyli na śniadanie w sam raz :-)
Scones z szynką i serem
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 3/4 szklanki jogurty greckiego
- 1 szklanka startego sera cheddar
- 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
- 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
W dużej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, czosnek w proszku i sól. Dodaj zimne masło. Ręką połącz wszystkie składniki aż uzyskają konsystencje kruszonki. Powstałe ciasto wymieszaj z jogurtem, serem, szynką i szczypiorkiem. Zagnieć ręką aż powstanie miękkie ciasto.
Z ciasta utwórz kulę i rozwałkuj na placek. Pokrój na 8 części.
Umieść bułeczki na przygotowanym arkuszu do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez 18-20 minut lub aż będzie lekko rumiany.
Smacznego
Smakują wyśmienicie gdy są lekko ciepłe
ale nie tracą nic w smaku nawet na drugi dzień.
a komu mało to polecam też Scones z morelami i szałwią
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota