środa, 22 listopada 2017

Śniadanie z patelni

Zapraszam Was dzisiaj na ciepłe śniadanie.
Takie najbardziej lubię.
W sezonie jesienno-zimowym warto wrzucić coś ciepłego o poranku.
 Dziś danie z patelni zapiekane w piekarniku!



Jajka na chlebie
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego
- 10 dag szynki
- 2 dymki
- 6 dużych jajek
- 4 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
- 5 dag pokruszonej fety
- 2 łyżki masła
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie
Gdy juz otworzymy oczy warto nagrzać piekarnik do 180 stopni. Następnie kroimy dymkę razem ze szczypiorem i szynkę na drobną kostkę.Wbijamy jajka do miski, dodajemy śmietanę, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Na patelni (którą można używać w piekarniku) rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy dymkę i szynkę, Smażymy na dużym ogniu przez minutę, cały czas mieszając. Przekładamy do miski.
Kromki smarujemy z dwóch stron masłem . Na tej samej patelni ( niech smak szynki i dymki na niej będzie) układamy kromki, tak by pokryły jej całą powierzchnię i brzegi.
Wstawiamy do gorącego piekarnika na 3-5 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Na podpieczonych bułkach układamy warstwę boczku i dymki. Wlewamy masę jajeczną, posypujemy fetą.
Wstawiamy do gorącego piekarnika i piecz przez 5-7 minut, aż masa się zetnie.
Idealna z pomidorami lub sałatą.
Smacznego!
Ta wersja sprawdza się również na zimno.
Jeśli coś zostanie to potem jest gotowa jajecznica na chlebku 
na drugie śniadanie:-)

Zmykam już szykować się na święta:-)
Bo to już niedługo a ja jestem w proszku przez urlop :-)


Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota


4 komentarze:

  1. Takiej wersji jajecznicy jeszcze nie widziałam :). Wygląda przepysznie :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to masz pomysły :)
    Jak zawsze smacznie, pysznie, piękne zdjęcia i aż ślinka cieknie.
    Uściski serdeczne.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam