piątek, 3 kwietnia 2015

Śniadaniowe pyszności

Witam wszystkich serdecznie.
Słoneczko ostatnio nas rozpieszcza
I zamarzyły mi się pachnące słońcem owoce.
Hmm ale na to trzeba poczekać.
Ale mimo braku świeżych owoców można wyczarować pyszne śniadanko.
Dzisiaj proponuję do spróbowania scones.
Nadają sie nawet na świateczne, leniwe śniadanie w drugi dzięeń świąt.
Są to brytyjskie bułeczki,
które można szybko przygotować
o poranku.
Wszelkie składniki dostępne przez cały rok


Kto chętny to do dzieła!!!


Śniadaniowe scones
Składniki
-  500 g mąki
- 1/4 filiżanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 5 łyżek masła pokrojonego na kawałki
- 250 ml śmietany
- 120 g posiekanych suszonych moreli
- 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190°C. Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Pod koniec wyrabiania dodajemy morele i szałwię. Rozwałkowujemy placek, nadając mu kształt koła o grubości 2,5 cm, i wykrawamy 8 równych trójkątów. Trójkąty układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia, ok. 30 minut.

Smakują idealnie z dżemem marchewkowym - tutaj




Kochani
I wszystkiego najlepszego na te święta.
Pogody ducha, słońca, miłości i radości.


Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota



29 komentarzy:

  1. Jakie pyszności! Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki wyglądają przepysznie i przepis nie jest skomplikowany, bardzo chętnie spróbuję.... uwielbiam piec :)
    Bardzo dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego co najlepsze <3
    Pozdrawiam cieplutko, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnie zdjęcie jest prze przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnie zdjęcie jest prze przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Skusiło mnie o Twoje pierwsze zdjęcie i szczerze mówiąc już czułam smak pizzy w ustach...a tu taka słodka niespodzianka!:) muszę spróbować...lubię zaskakiwać dzieci, zwłaszcza serwując coś nowego na śniadanie:) pozdrawiam przedświątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam mniam, pyszności!!
    Radosnego świętowania!
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  7. Próbuję sobie wyobrazić już ich smak... Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uciekł mi komentarz:(((Bardzo podoba mi sie Twój stół,jestem zachwycona.A u mnie będą pastele,ale pokażę w sobotę albo po świetach,ponieważ najważniejsza kolacja u nas w sobotę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie znałam takich pysznosci! Zapisze sobie i sprobuje kiedys!
    Wszystkiego dobrego w te Święta!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe czy z mąką żytnią lub kukurydzianą wyjdą tak samo pyszne, muszę spróbować :)
    Już zapisuję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. RObiłam z żytnią I wyszły bardziej rustic :-) Boże jak to po polsku powiedzieć?

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Dorotko pyszności jak zwykle. Bardzo mnie ten przepis zaciekawił i na pewno wypróbuję:) Uściski!

      Usuń
  12. Widzę, że nie byłam zbyt oryginalna ze scones na Święta. :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności - muszę takie upiec :) Wyglądają ślicznie, a biorąc pod uwagę słodki smak moreli, pewnie i cudownie smakują.

    OdpowiedzUsuń

  14. This is a really good idea that you have going on. manufacturing



    ดูหนังเกาหลี

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam