Witajcie
Długi/krótki weekend majowy już tuż tuż.
I pewnie sezon grilowy ruszy z kopyta.
Co jednak jeść gdy tłusta kiełbasa nie jest w obszarze naszych zainteresowań?
Dzisiaj moja ulubiona propozycja na doczekanie
aż na grilu pyszna rybka bądź warzywka dojdą.
Człowiek czeka, podgląda i już już by zjadł.
W tym czasie bardzo dobrze sprawdzają sie warzywa z hummusem.
Jest to przekąska, którą wcinam bez wyrzutów sumienia.
hummus
5 łyżek ziaren sezamu
puszka cieciorki
sok z połowy cytryny
oliwa
pieprze/sól
150 g ziaren słonecznika
Wykonanie
5 łyżek sezamu lekko podprażyć na patelni,żeby pachnial ale nie zbrązowiał (bo jest gorzki) zmiksować blenderem na pył,dodać kilka łyżek oleju lub oliwy i znów zmiksować.
Dodać cieciorkę z puszki ( lub ugotawać samemu) i trochę wody z puszki, sok z pół cytryny lub limonki, pieprz i razem zmiksować na gładką masę.
Gotowe :-)
To był przepis podstawowy
Mój ulobiony to z prażonym słonecznikiem.
Około 150 g słonecznika podprażam i blenduję go razem z siemieniem na początku.
Potem można dodać przyprawy jakie się lubi albo suszone pomidory.
Świetnie smakuje z warzywami, razowym chlebem lub sam :-)
Miłej końcówki tygodnia wszystkim życzę i pozdrawiam.
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na
przedmieściach
Dorota
Dorota
Twój przepis bardzo pasuje do moich postanowień żywieniowych!!!Więc sprawdzę go w weekend:)
OdpowiedzUsuń:-) zdrowe te postanowienia pewnie
UsuńSuper przegryzka :) Z hummusem nigdy nie jadłam, ale uwielbiam warzywa z dipem czosnkowym, na bazie jogurtu greckiego lub serka :))
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować i Twoją wersję :)
Dip czosnkowy u nas tez rządzi, do tego jeszcze salsa i obżarstwo na całego
Usuńprzysiadam się i wyjadam całą marchewkę i paprykę:)
OdpowiedzUsuńOk zostaję mi kalarepa, seler i ogórek
UsuńSpróbuję, wygląda bardzo apetycznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis!
Uściski i przyjemnego weekendu:))))
Udanego weekendu
UsuńChciałabym aby pogoda dopisała w majówkę, bo przepis świetny: zdrowy, kolorowy i innych - jeszcze nie jadłam, tym chętniej wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDzięki Dorotko!
Miłego dnia, M.
Będzie pięknie, będzie pięknie ja zaklinam od tygodnia :-)
UsuńHmmm yamiii wygląda mega apetycznie. Osobiście cieciorkę uwielbiam pod każdą postacią a w humusie wyjątkowo:-)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńOjej, jak to wygląda! Muszę zrobić koniecznie!
OdpowiedzUsuńA do mnie zapraszam na śniadanko :-)
Piękne śniadanka u Ciebie
UsuńWygląda apetycznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przekąski :)
OdpowiedzUsuńJa do hummusu dodaję jeszcze ząbek czosnku ;)
:-) my czasem tez robimy taki wariant
Usuń59 year old Assistant Media Planner Xerxes Tomeo, hailing from Vancouver enjoys watching movies like Funny Bones and Lego building. Took a trip to Cidade Velha and drives a Ferrari 400 Superamerica. czytalem to
OdpowiedzUsuń