środa, 29 kwietnia 2015

Przegryzki

Witajcie
Długi/krótki weekend majowy już tuż tuż.
I pewnie sezon grilowy ruszy z kopyta.
Co jednak jeść gdy tłusta kiełbasa nie jest w obszarze naszych zainteresowań?
Dzisiaj moja ulubiona propozycja na doczekanie
aż na grilu pyszna rybka bądź warzywka dojdą.
Człowiek czeka, podgląda i już już by zjadł.
W tym czasie bardzo dobrze sprawdzają sie warzywa z hummusem.
Jest to przekąska, którą wcinam bez wyrzutów sumienia.



 
hummus
5 łyżek ziaren sezamu
puszka cieciorki
sok z połowy cytryny
oliwa
pieprze/sól
150 g ziaren słonecznika

Wykonanie
5 łyżek sezamu lekko podprażyć na patelni,żeby pachnial ale nie zbrązowiał (bo jest gorzki) zmiksować blenderem na pył,dodać kilka łyżek oleju lub oliwy i znów zmiksować.
Dodać cieciorkę z puszki ( lub ugotawać samemu) i trochę wody z puszki, sok z pół cytryny lub limonki, pieprz i razem zmiksować na gładką masę.
Gotowe :-)
 
To był przepis podstawowy
Mój ulobiony to z prażonym słonecznikiem.
Około 150 g słonecznika podprażam i blenduję go razem z siemieniem na początku.

Potem można dodać przyprawy jakie się lubi albo suszone pomidory.
Świetnie smakuje z warzywami, razowym chlebem lub sam :-)
 
 
Miłej końcówki tygodnia wszystkim życzę i pozdrawiam.
 
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

 


 
 

18 komentarzy:

  1. Twój przepis bardzo pasuje do moich postanowień żywieniowych!!!Więc sprawdzę go w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przegryzka :) Z hummusem nigdy nie jadłam, ale uwielbiam warzywa z dipem czosnkowym, na bazie jogurtu greckiego lub serka :))
    Muszę spróbować i Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dip czosnkowy u nas tez rządzi, do tego jeszcze salsa i obżarstwo na całego

      Usuń
  3. przysiadam się i wyjadam całą marchewkę i paprykę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuję, wygląda bardzo apetycznie i zdrowo:)
    Dzięki za przepis!
    Uściski i przyjemnego weekendu:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałabym aby pogoda dopisała w majówkę, bo przepis świetny: zdrowy, kolorowy i innych - jeszcze nie jadłam, tym chętniej wypróbuję :)
    Dzięki Dorotko!
    Miłego dnia, M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie pięknie, będzie pięknie ja zaklinam od tygodnia :-)

      Usuń
  6. Hmmm yamiii wygląda mega apetycznie. Osobiście cieciorkę uwielbiam pod każdą postacią a w humusie wyjątkowo:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, jak to wygląda! Muszę zrobić koniecznie!
    A do mnie zapraszam na śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie przekąski :)
    Ja do hummusu dodaję jeszcze ząbek czosnku ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. 59 year old Assistant Media Planner Xerxes Tomeo, hailing from Vancouver enjoys watching movies like Funny Bones and Lego building. Took a trip to Cidade Velha and drives a Ferrari 400 Superamerica. czytalem to

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam