Zapraszam na jesienne placuszki.
W sam raz na szybką kolację.
Potrzebujemy cukinię, marchew i kalarepę:-)
Warzywne placuszki
Składniki:
- 1 cukinia średniej wielkości
- 2-3 marchewki
- 1 kalarepka
- 2-3 jajka
- 4-6 łyżek mąki
- 4 ząbki czosnku
- garść posiekanej mięty
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
Warzywa umyć a marchewkę i kalarepę obrać. Cukinie, marchewkę i kalarepę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito, odcisnąć sok i przełożyć do miski. Dodajemy pozostałe składniki do miski i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt luźne dodaj trochę mąki. Rozgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Idealnie smakują z gęstym jogurtem greckim.
U nas z dodatkiem mięty.
Polecam gorąco !
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Uwielbiam takie i często robię :)
OdpowiedzUsuńZ cukinią są świetne, ale także z samej marchewki z połączenia z ziemniakami, lub jak kto woli.
Uściski serdeczne.
Pozdrawiam
Usuńz kalarepką??? ale jestem ciekawa smaku:))
OdpowiedzUsuńDodaje chrupkości :-)
UsuńUwielbiam takie placki, ale z kalarepą jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo warto spróbować :-)
UsuńPozdrawiam
58 yr old Nuclear Power Engineer Mordecai Beevers, hailing from Shediac enjoys watching movies like Yumurta (Egg) and Running. Took a trip to Al Qal'a of Beni Hammad and drives a Ferrari 250 GT Series I Cabriolet. przejscie do strony internetowej
OdpowiedzUsuń