Witam Was serdecznie,
jesiennie jeszcze...
Mam wrażenie, że święta już opanowały wszystko
sklepy,
Instagram,
reklamy
nasze głowy.
Ja też powoli już myślę bo Adwent niedługo
i jakiś wieniec i kalendarz wypadałoby zmajstrować.
Agata dopytuje :-)
Niby taka pannica ale....
Dzisiaj zapraszam Was na wspaniałe jesienne ciasto.
Sycące, wilgotne i z jabłkami.
Sama jesień.
Zniknęło błyskawicznie
i dopiero później się zorientowałam,
że żadnego zdjęcia właściwie nie ma;-)))
Telefon uratował mnie tym razem.
Sernik z jabłkami i kruszonką
źródło tu
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g zimnego masła
- 1 jajko
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego - u mnie Ulubiony
- 2 budynie niesłodzone waniliowe
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
Owoce
- 2 duze jabłka
- 3 łyzki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder
Przygotowanie:
Zagnieść kruche ciasto - najpierw wymieszać suche składniki, następnie wkroić masło i posiekać i na koniec dodać jajko. Uformować kulę i podzielić na dwie części . Mniejszą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Z wiiększej wyklejamy tortownicę 26 cm ciastem wraz z 2-3 cm brzegiem i wkładamy do lodówki.
Przygotowujemymasę serową : Twaróg zmiksować z budyniai, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbić jajka i zmiksować.
Obieramy jabłka i kroimy w kostczkę. Mieszamyz cukremi icynamonem.
Masę serową wykładamy na ciasto, na wierzch jabłka, a na jabłka ścieramy pozostałe ciasto co czeka w lodówce;-) Pieczemy przez 60 min w temeraturze 180 stopni.
Po wystygnieciu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Mam nadzieję, że ten sernik jeszcze trochę jesieni wprowadzi do Waszych domów.
Zmykam tworzyć kalendarz adwentowy.
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Ależ apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI rzec można, że jest doskonałe, bo jest połączeniem dwóch ciast, które są chyba najlepsze :)
Pozdrawiam jesiennie.
dla mnie idealne ;-) Pozdrawiam słonecznie
UsuńJeszcze nie robiłam sernika z jabłkami - fajny pomysł i na pewno godny wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że przejdzie test ;-)
UsuńWygląda smakowicie i faktycznie pasuje do jesieni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, M.
Pozdrawiam serdecznie
UsuńUwielbiam sernik i kocham jabłecznik czyli to połączenie jest dla mnie idealne.Koniecznie muszę wypróbować, może właśnie na święta.
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńI sernik i jabłka... jak dla mnie ekstra połączenie:) Marysia ciągle za mną chodzi o prosi o szarlotkę. Weekend tuż, tuż, trzeba coś słodkiego zaplanować:)
OdpowiedzUsuńA serki Ulubione ponoć najlepsze do serników:)
Ania spełniaj marzenia dziecka!!! do pieczenia!
UsuńMoje najbardziej ulubione zestawienie smakowe. Co do adwentu, to on też zawsze mnie zaskakuje :-)
OdpowiedzUsuńa to już w niedzielę ;-))))))
UsuńSer i jabłka razem w cieście? Pierwszy raz się spotykam ale tak mnie zaintrygowałaś, że mam chęć wypróbować, jesienne ciacho jak nic! Piękne zdjęcia! Pozdrawiam Cię Dorotko cieplutko! Dora
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie Dora. Mam nadzieję że to połączenie się sprawdzi
UsuńPozdrawiam
Jak ja dawno nie jadłam takiego ciasta. :)
OdpowiedzUsuń