środa, 9 listopada 2016

Dynie na talerzu i na stole

Zapraszam dzisiaj na jesienny obiad.Jesienny w oprawie i menu
Miało być rodzinnie, uroczyście i jesiennie.
Zaczęłam od aranżacji stołu.

W prostocie piękno
więc zgodnie z tą zasadą wykorzystałam jeden element dekoracyjny - dynie.



Na pierwszym planie Baby Boo, którą wyhodowałam z ziarenek
pozyskanych z zeszłorocznych kupnych egzemplarzy.
Do  całej gromadki dołączyły też dynie od Sandrynki
Gdy  stół jest już gotowy 
to warto podać coś do jedzenie ;-)))))) 
Dynia piżmowa z kurczakiem i komosa ryżową

Składniki
- 1 dynia piżmowa
- 250 g mięsa mielonego z kurczaka
- 50 g komosy ryżowej
-  4 suszone pomidory
- 60 g mozarella
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- oliwa, sól, pieprz, czosnek, papryka w proszku


Przygotowanie:

Przekrój dynie wzdłuż na pół i usuń nasiona. Ponacinaj skośnie miąższ. Posmaruj odrobiną oliwy i posól. Wstaw do piekarnika na pół godziny - 180 stopni. Sprawdź czy miąższ będzie miękki. W czasie gdy dynia się piecze przygotuj farsz. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z opisem na opakowaniu. Kurczaka podsmaż na patelni, dodaj przecier pomidorowy i pokrojone suszone pomidory, dopraw solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodaj ugotowaną komosę i wymieszaj. Na koniec dodaj starty ser mozzarella. Wyjmij dynie z piekarnika i nałóż w nią farsz. Zapiekaj ponownie przez około 15 minut. Na koniec można dopiec w opcji grill.
Smacznego

Obiad się udał :-)W miłym towarzystwie,w ładnej oprawieTo lubię ;-)))

Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota



20 komentarzy:

  1. Ojej, to danie wygląda mega wykwintnie!! No takie rzeczy to tylko u Ciebie Dorotko :-) wyobrażam sobie zachwyt gości. Stół przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuję ten zapach! Kolejny przepis do kolekcji podpatrzony u Ciebie, wykorzystam go na piątkowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne dyńki i wnętrze :) A danie wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne dynie i pyszne dynie na talerzu:) Uściski cieplutkie kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Omg, te dynie wygladaja obłędnie, jutro na pewno zrobię:) Dziękuję za inspirację a przepis zapisuje:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam i wyszły przepyszne! Zrobiłam z miesem i z vegetariańską kiełaska dla siebie. Można zamaist mielonego pokroić kurczaka w kosteczkę jak ja zrobiłam no i polecam wybierać dynie którę mają dużą główkę a nie długi ogon, wtedy wiecej farszu się zmieści:) Pozwoliłam sobie udostepnić link do Twojego posta+ zdjecie u siebie na FB, mam nadzieje,że nie masz nic przeciwko:)

      Usuń
    2. Cieszę się że przepis podpasował. Ja lubię też samą dynię :-) więc ogone nie przeszkadza
      Nie mam nic przeciwko udostępnianiu:-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Co za przepis fajny. Komosę mam jeszcze z czasów, kiedy byłam na diecie. Teraz wiem jak ją wykorzystać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. komosa fajna jest Trzeba się do niej przekonać:-)

      Usuń
  7. Jak pysznie smacznie i pięknie to wygląda :)
    Pozdrawiam weekendowo.

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany jak to rozkosznie wygląda! mniam!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam