środa, 6 stycznia 2016

Zdrowy deser raz :-)

Witam serdecznie:-)
Znowu wolny dzień ale się nie przyzwyczajajcie 
bo to już koniec promocji :-)
Z nowym rokiem wiele postanowień,
często związanych z dietą, odchudzaniem, sportem itd.
Ale co tu zrobić jak człowiek po świętach przyzwyczajony do słodkiego.
A tu coś do kawki,
a tu mała przerwa na co nieco :-)
Ja bez wyrzutów sumienia skusiłam się na pudding z nasion chia.
Samo zdrowie!!
Pokazywałam kiedyś przepis na zdrowy czekoladowy pudding chia
Dzisiaj deser idealny na śnieżny dzień.
Kokosowy pudding z granatem.
Kokosowy pudding z granatem
Składniki
- puszka mleczka kokosowego ( z dyskontu 400 ml)
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- miód/ ksylitol do smaku
- 1 łyżka likieru Malibu ( w wersji dla dorosłych)
- 1 granat
Sposób wykonania
Wlewamy do naczynia mleczko kokosowe, dodajemy nasiona i wiórki. Mieszamy. Dodajemy miód lub ksylitol do maku. Ja dawałam na oko i próbowałam. Na koniec w wersji dla dorosłych dodajemy 1 łyżkę likieru, Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do pucharków, nakrywamy folią spożywczą i chłodzimy około 2-3 godzin w lodówce. Na koniec ozdabiamy np ziarenkami granatu lub innymi owocami.
Smacznego
Aura dopisała i poszalałam ze zdjęciami na dworze :-)
I taki oto śnieżny deser wyszedł
Można wcinać bez wyrzutów sumienia i
 wczytywać się w same dobre właściwości nasion chia

Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

27 komentarzy:

  1. Piękne te zimowe zdjęcia! A przepis brzmi i wygląda intrygująco...A ja już od dawna mam taką ochotę na Malibu... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Jak większość rzeczy które proponujesz. Napisz na ile porcji jest ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłaś przepiękne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Deser w zimowej scenerii wygląda przepysznie.
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne, niezwykle klimatyczne zdjęcia. Deser wygląda bosko. Właśnie do mnie jadą nasionka, więc może się skuszę :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. My tez zajadamy sie granatami.A może znasz jakiś fajny przepis na sałatkę z granatem?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro biegnę po mleko kokosowe i zrobię ten deser bo wygląda przepysznie !
    Możesz polecić jakie konkretne mleko, żeby było płynne, bo te które ja kupuję są częściowo stałe. Po podgrzaniu fajnie się rozpuszczają, ale nie wiem czy w tym przepisie można mleko podgrzać ?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu ja robiłam na mleku z Lidla Jest cześciowo stałe ale proporcje są na to wymierzone Smacznego

      Usuń
    2. Deser już się chłodzi w lodówce :) jutro będziemy zajadać :)
      Jeszcze raz dziękuję za przepis !

      Usuń
  8. Wygląda pysznie i zdrowo :)
    W oprawie zimowej jeszcze bardziej kusi. Muszę nabyć te nasionka i koniecznie wypróbować.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam chia a połączenie smakowe i kolorystyczne z granatem to jest TO:-) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Dorotko to brzmi przepysznie! Gdyby nie przeziębienie to od razu poleciałabym do sklepu po składniki:) Przepis na pewno wypróbuję:) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  11. Co widzę te zdjęcia to mi ślinka leci... skuszę się kiedyś :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. za kokosami nie przepadam, ale przepis na ten czekoladowy na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam