środa, 27 stycznia 2016

Efektowne i pyszne śniadanko

Witam serdecznie
Dzisiaj podzielę się prostym, smacznym 
i efektownym daniem na śniadanie.
Świetnie się sprawdza na śniadaniach z gośćmi.
Nie wymaga dużo pracy,
robi wrażenie :-)

Wieniec śniadaniowy
Składniki:
- ciasto francuskie
- 4 jajka
- 100 g boczku w plastrach
- 100 g żółtego sera
- jajko do posmarowania ciasta
Sposób:
Pokroić ciasto w prostokąty 10 x 16 a następnie w trójkąty. Ja robiłam na oko - zależy od wymiarów ciasta. Układamy trójkąty w koło. Posypujemy startym serem ( połowa porcji), rozkładamy boczek. Z 4 jajek smażymy jajecznicę. Rozkładamy jajecznicę na boczku. Posypujemy resztą żółtego sera.

Zawijamy każdy trójkąt tworząc wieniec. Smarujemy jajkiem rozbełtanym z łyżką wody. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Gotowe :-)
Następnie blade i dumne podajemy na stół :-)
Dodatkowo polecam pomidorki do tego albo małą sałatkę.
Kroimy w kawałki i wcinamy :-)
Danie jest lekkie i sycące.
Porcja dla 4 osób.
Udało się zrobić kilka smakowitych zdjęć ;-) 
To jak ktoś chętny?
Szybciutko bo weekend już niedługo!!
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota





52 komentarze:

  1. Ja też kradnę !!! koniecznie i bez wahania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wygląda, spróbuję zrobić, ale w wersji bezmięsnej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda i na pewno wspaniale smakuje :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wymiatasz z takim przepisem kradnę ;)a zrobię jak mój M.wyjdzie z potwornej grypy buzuaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie bardzo efektowne:)Chyba wypróbuję. Akurat dziś kupiłam ciasto francuskie:)
    uściski Dorotko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja! ! Doroto krainę sposób na wieniec...jutro robię wersje z pieczarkami i kurczakiem. .miał być warkocz..ale wianek skradł me serce:))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja! ! Doroto krainę sposób na wieniec...jutro robię wersje z pieczarkami i kurczakiem. .miał być warkocz..ale wianek skradł me serce:))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow... aż ślinka leci:) Tak, to jest przepis warty zapamiętania, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosty i piękny:)
    I pewnie smaczny:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się jak w najlepszej restauracji. Ostatnio zastanawiałam się co zrobić z ciasta francuskiego. Teraz już wiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. udanego działania z ciastem francuskim życzę :-)

      Usuń
  11. Cudnie się prezentuje, a smakować musi nieziemsko!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie muszę spróbować. Myślę, że wkład można dowolnie modyfikować :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealne! Faktycznie proste w wykonaniu, a wygląda tak, że aż mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kurczę, a ja czasami zachodzę w głowę, co by tu zrobić... Super ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zachodź w głowę tylko na przedmieścia ;-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  15. Jejku wygląda niesamowicie!! mogę się wprosic do Ciebie na takie śniadanko??? ;-) pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
  16. zgłodniałam :P Z całą pewnością przygotuje to w niedzielę :o) Dzięki słoneczko za przepis :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow rewelacja :))Twój wieniec zawiera wszystko co lubię :)boczuś ,jajecznica ,żółty serek i oczywiście ciasto francuskie :))Wczoraj piekłam róże z jabłkami ,więc muszę kupić nowe ciasto i do dzieła :))Dzięki za przepis.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Pychotka z tego co widać:) Pozdrawiam Dorotko!

    OdpowiedzUsuń
  19. Smakowicie to wygląda,a ja nie mam ciasta francuskiego buuu ani boczku buuu na następnych zakupach wszystko kupię i zrobię niespodziankę mężowi :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Całość wygląda bardzo smakowicie choć ja jako weganka nie spróbuję ale chętnie przygotuję dla moich chłopaków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm no nie w wersji wegańskiej nie robiłam
      Pozdrowienia dla chłopaków

      Usuń
  21. muszę spróbować! zapowiada się smakowicie-zapisuję w pamięci:) dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda pięknie i pewnie tak smakuje, ale lekkie to to na pewno nie jest Dorotko :)
    Boczek, jajecznica i jeszcze ciasto francuskie - duuużo tłuszczu. Co nie znaczy, że nie jest smaczne. Mniam, mniam :):):)

    OdpowiedzUsuń
  23. uwielbiamy ciasto francuskie więc przepis zabieram:-)
    buźka

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam