Hej
Nowy Rok już nastał a to znaczy że karnawał trwa.
Dzisiaj mam dla Was super łatwy ale bardzo efektowny przepis na przystawkę.
Wypróbowałam na Sylwestra.
Wszystko się udało i gościom smakowało.
Rolada szpinakowa
Ciasto szpinakowe
-450 gramów szpinak mrożony rozrobniony
- 4 jajka
- 20 gramów mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
Nadzienie
- 250 gramów łososia wędzonego plastry
- 200 gramów serka śmietankowego, ,ja użyłam philadelfia
Ubijamy białka ok 3min obr 3 z użyciem motylka. Przekładamy do innego naczynia. Nakładamy motylek. Do naczynia miksującego dajemy żółtka ubijamy ok 2 min/obr3. Dodajemy mąkę i ucieramy ok 0,5min/obr3. Kopystką zgarniamy masę ze ścianek naczynia zwracając szczególna uwagę na dno naczynia. Czynność powtarzamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmrożony szpinak i przyprawy. Mieszamy ok minuty/obr2 ( do połączenia składników)
Dodajemy ubite białka . Mieszamy ok 1min/motylek/obr 2 ( do połączenia składników).
Formę ( blachę) z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Piec ok 8-10 minut.
Studzimy.
Na blat stołu rozwijamy folie aluminiową układamy placek do góry i delikatnie ściągamy. Placek smarujemy serkiem. Rozkładamy plasterki łososia. Zwijamy w roladę. Rolada powinna poleżeć kilka godzin w lodowce. Kroimy w plastry ok 1- 1 1/2cm. Można skropić cytryną.
U niektórych trwa przedłużony weekend aż do 6 stycznia.
A ja szczególnie pozdrawiam tych co w pracy :-)
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
Nie zaczynajcie beze mnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo często robię taką dla mamy, bo uwielbia! :) Ja zresztą również nie pogardzę smakołykami z łososiem.
OdpowiedzUsuń