środa, 24 września 2014

Śliwkowo

 
 
Może nie są idealne, może trochę robaczywe ale nasze, niepryskane ŚLIWKI. Klęski urodzaju w tym roku nie mamy ale co nieco się uzbierało :-)
 


Śliwki to ulubiony owoc Pana Męża więc w sezonie obecny na stole pod każdą postacią a na zimę zamykany w słoiczku.
 
 
Piekę różne ciasta śliwkowe ale najbardziej lubimy najprostszą tartę - po prostu śliwki i kruche ciasto.
 
 
Mój sprawdzony przepis to
Ciasto:
250 g mąki
150 g zimnego masła
60g drobnego cukru
1 jajko
Nadzienie:
pkoło 1 kg śliwek węgierek
gruby cukier
 
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać jajko i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na min. 2 godz. Ja często robię wieczorem i rano jest ciacho na drugie śniadanie :-)
 
Śliwki umyć, naciąć , wyjąć pestki ale tak aby były połówki dołem złączone.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej formy o średnicy 26 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, rozłożyć śliwki. Gdy owoce są bardzo soczyste warto podsypać bułką tartą lub podpiec ciasto przed nałożeniem owoców.
Piec w temperaturze 200 stopni. Gdy ciasto się zrumieni wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem.
 
Następnie wcinać ze smakiem :-)
 
 
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
 

9 komentarzy:

  1. Wow jak pięknie wygląda to ciasto !! Spróbuje zrobić je w weekend. Śle pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam CIę gorąco Udanego weekendu z ciastem :-)

      Usuń
  2. Mniam :) Bosko to ciacho wygląda ...dziękuję za przepis na pewno skorzystam .Pozdrawiam serdecznie Dorcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna śliwkowa aranżacja, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym wszystko! Wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam