Może nie są idealne, może trochę robaczywe ale nasze, niepryskane ŚLIWKI. Klęski urodzaju w tym roku nie mamy ale co nieco się uzbierało :-)
Śliwki to ulubiony owoc Pana Męża więc w sezonie obecny na stole pod każdą postacią a na zimę zamykany w słoiczku.
Piekę różne ciasta śliwkowe ale najbardziej lubimy najprostszą tartę - po prostu śliwki i kruche ciasto.
Mój sprawdzony przepis to
Ciasto:
250 g mąki
150 g zimnego masła
60g drobnego cukru
1 jajko
Nadzienie:
pkoło 1 kg śliwek węgierek
gruby cukier
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać jajko i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na min. 2 godz. Ja często robię wieczorem i rano jest ciacho na drugie śniadanie :-)
Śliwki umyć, naciąć , wyjąć pestki ale tak aby były połówki dołem złączone.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej formy o średnicy 26 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, rozłożyć śliwki. Gdy owoce są bardzo soczyste warto podsypać bułką tartą lub podpiec ciasto przed nałożeniem owoców.
Piec w temperaturze 200 stopni. Gdy ciasto się zrumieni wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem.
Następnie wcinać ze smakiem :-)
Dziękuję że zatrzymaliście się na
chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
Wow jak pięknie wygląda to ciasto !! Spróbuje zrobić je w weekend. Śle pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam CIę gorąco Udanego weekendu z ciastem :-)
UsuńMniam :) Bosko to ciacho wygląda ...dziękuję za przepis na pewno skorzystam .Pozdrawiam serdecznie Dorcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Mam nadzieję ze zasmakuje
Usuńale pychota, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńPiękna śliwkowa aranżacja, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZjadłabym wszystko! Wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuń