Dzisiaj zapraszam na ciasto :-)
Jesienne,
pachnące
i pożywne.
Gruszki wprowadzają aromat i soczystość,
sernikowy charakter sprawia że jest sycące,
treściwe i nawet można sobie mawiać,
że kawałek na śniadanie to zdrowy i zbilansowany posiłek.
Bo przecież nabiał
i owoce ;-)
Zatem zapraszam do wypróbowania jesiennej tarty sernikowej z gruszkami :-)
Tarta sernikowa z gruszkami
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 5 łyżek cukru pudru
Składniki na resztę;-)
- 500 g sera ( może być z wiaderka ja preferuję Ulubiony z Wielunia)
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 małych, miękkich gruszek
- 1-2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Można dodać łyżkę wody gdy będzie zbyt suche. Ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na tartę. Ja użyłam formy o średnicy 26 cm. Musi mieć wysokie boki lub po prostu weź większą. Ciasto w formie schłodzić przez godzinę w lodówce. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (kulkami ceramicznymi lub grochem, fasolą itp). Piec przez 15 minut. Po tym czasie ściągnąć obciążenie i dopiec jeszcze ok.10 minut do zrumienienia.
Gdy ciasto się piecze przygotować nadzienie.
Ser, jogurt, jajka, mąkę , cukier puder i ekstrakt włożyć do miski i krótko zmiksować. Gruszki obrać, rozkroić na pół i po wycięciu gniazd nasiennych ponacinać wzdłuż. Gdy nie są miękkie wystarczająco można je obgotować. Masę serową wylać na podpieczony spód, na to delikatnie poukładać gruszki. Polecam pokroić je na mniejsze cząstki i poukładać równomiernie.
Gruszki posmarować miodem i włożyć ciasto do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Piec około 25-30 minut aż masa serowa się zetnie. Następnie wyłączyć piekarnik i studzić ciasto w uchylonym piekarniku :-)
Gotowe! Smacznego!
Następnie proponuję zrobić sobie kubek herbaty lub kawy,
ukroić porządny kawałek ciasta,
zawinąć się pod kocyk
i zagłębić w lekturze.
To mój sposób na ten deszcz i ponurą aurę.
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń:-) i nawet smakuje ;-)
UsuńChętnie wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńpolecam
UsuńTrudno się oprzeć i Tobie, tzn. Twoim pomysłom i nakazom:) no i tej tarcie:) kolejny grzeszny weekend się widzę szykuje, tylko, że ja nie biegnę w półmaratonie... to choć do sklepu po gruszki się przebiegnę, haha:)
OdpowiedzUsuńBiegnij Ania biegnij 😘
UsuńAle smakowicie wygląda, trzeba wyprubować w weekend :)
OdpowiedzUsuńi jak smakowało?
UsuńPysznie i ładnie wygląda. U mnie jabłka królują w ciastach :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJabłka też zawsze w każdej ilości
UsuńOoo matulu ale cudwnie wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej.Wskakuję do Ciebie pod kocyk,krój już dla mnie wielki kawał.
OdpowiedzUsuńczekam i czekam
UsuńTarta z gruszkami? wreszcie coś innego! wygląda super, pomysł pierwsza klasa :) jeszcze nie widziałam takiego przepisu :) mhmm pysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie ;)
:-0 no to namawiam do spróbowania
UsuńMój syn lubi ciasta z gruszka mi, a ja jestem sernikozercą. Weekend jest nasz. :-)
OdpowiedzUsuńduet iealny ;-)
UsuńMmmm... Wygląda bardzo apetycznie! Akurat spodziewam się gości więc tym bardziej zrobię :) I tylko kocyki dla wszystkich by się wtedy przydały :D Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
UsuńOj ja w piciu herbatki i przegryzaniu ciasta pod kocykiem jestem mistrzynią... !
OdpowiedzUsuńUważaj bo wielu kandyduje do tego tytułu ;-)
Usuń25 year old Executive Secretary Isa Gallo, hailing from Burlington enjoys watching movies like Donovan's Echo and Water sports. Took a trip to Timbuktu and drives a Mercedes-Benz 300SL. przejdz tutaj
OdpowiedzUsuń