środa, 26 października 2016

Domowe trufle

 Dzisiaj skuszę  Was na trufle.
Są obłędne, kremowe i przepyszne.
Najważniejsze, że zdrowe,
domowe i z białego sera ;-)
Domowe trufle
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g zmielonego białego ser ( np. Ulubiony)
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżka likieru Amaretto
- 1/4 szklanki miodu
Do dekoracji : kakao, wiórki kokosowe lub 150 g czekolady i 25 migdałów
Przygotowanie:
Ser powinien być w temperaturze pokojowej dlatego warto wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Twaróg i miód miksujemy  aby nie było grudek  Do masy dodajemy Amaretto i płatki migdałowe i czekoladę i ponownie miksujemy. Masę przekładamy do pudełka i chłodzimy w lodówce około 3 godzin.
Gdy masa stężeje nabieramy łyżeczka i ręcznie robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe trufle obtaczamy w kakao lub w wiórkach kokosowych. W wersji de lux obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i dekorujemy każdego trufla migdałem.
Smacznego!
Od razu Was ostrzegam, że trufle są niebezpieczne.
Zaatakują całą Waszą silną wolę i ją pokonają.
Dopóki nie zjecie wszystkich 
nie będziecie w stanie zająć się niczym innym oprócz konsumowania.
I nawet gdy resztki zdrowego rozsądku 
będą krzyczeć że starczy.
To gdzieś w zakamarkach głowy pojaw się myśl - przecież to zdrowe 
Właściwie jem biały ser i to z miodem :-))) 

Mój mąż wystosowała do mnie oficjalny komunikat 
zakazujący produkcji tych specjałów :-) 

Zostawiam Was z tymi słodkościami
i pędzę kończyć i dopieszczać mój ostatni projekt :-)
Jak zdążę to pokaże w piątek królestwo moje :-)
Nie będzie to kuchnia,
nie będzie to salon,
nie będzie to domowe biura
ani pracownia.
Ktoś wie co to będzie?


Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystkie cukierki pod tą nazwą. Jem ich tyle, aż moja twarz mówi, że za dużo. Dzięki temu odkryłam uczulenie ma kakao:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wyglądają... Kto nie lubi trufli i to domowych?:)
    uściski cieplutkie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wiem, ja wiem! Czyżby skończona... ach nie będę zdradzać:)
    A trufle kocham. Z białym serem i likierem Amaretto? Cudo!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają tak smakowicie, że nie ma rady dziś wieczorem będą trufle. Dzieki za przepis. Dorotka, może spiżarnia się robi? :-) Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje ze zasmakuje
      Pudło spiżarni dam jeszcze chwile spokoju ;-)

      Usuń
  5. Ale smakowicie wyglądają. Muszę spróbować Twojego przepisu. Ja na blogu też kiedyś wrzuciłam przepis na trufle, ale herbatników i whisky

    OdpowiedzUsuń
  6. Spróbowałam, smak obłędny, nie dodałam likieru, bo go nie miałam, ale wyszły mi za rzadkie. Zdarzyło Ci się tak kiedyś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od sera Mozna dodać więcej czekolady i dobrze schłodzić !

      Usuń
    2. Już wiem, za dużo miodu!!! Serek mój ulubiony- ulubiony;))) nie odpuściłam. Dziś wyszły nam idealne. Córka chętnie kulki toczyła i stwierdziła, ze mniej słodkie lepsze. Dzięki wielkie!

      Usuń
  7. Trufle wyglądają tak, że od razu ślinka cieknie. Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pysznie wyglądają.Slinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam