Dzisiaj skuszę Was na trufle.
Są obłędne, kremowe i przepyszne.
Najważniejsze, że zdrowe,
domowe i z białego sera ;-)
Domowe trufle
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g zmielonego białego ser ( np. Ulubiony)
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżka likieru Amaretto
- 1/4 szklanki miodu
Do dekoracji : kakao, wiórki kokosowe lub 150 g czekolady i 25 migdałów
Przygotowanie:
Ser powinien być w temperaturze pokojowej dlatego warto wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Twaróg i miód miksujemy aby nie było grudek Do masy dodajemy Amaretto i płatki migdałowe i czekoladę i ponownie miksujemy. Masę przekładamy do pudełka i chłodzimy w lodówce około 3 godzin.
Gdy masa stężeje nabieramy łyżeczka i ręcznie robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe trufle obtaczamy w kakao lub w wiórkach kokosowych. W wersji de lux obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i dekorujemy każdego trufla migdałem.
Smacznego!
Od razu Was ostrzegam, że trufle są niebezpieczne.
Zaatakują całą Waszą silną wolę i ją pokonają.
Dopóki nie zjecie wszystkich
nie będziecie w stanie zająć się niczym innym oprócz konsumowania.
I nawet gdy resztki zdrowego rozsądku
będą krzyczeć że starczy.
To gdzieś w zakamarkach głowy pojaw się myśl - przecież to zdrowe
Właściwie jem biały ser i to z miodem :-)))
Mój mąż wystosowała do mnie oficjalny komunikat
zakazujący produkcji tych specjałów :-)
Zostawiam Was z tymi słodkościami
i pędzę kończyć i dopieszczać mój ostatni projekt :-)
Jak zdążę to pokaże w piątek królestwo moje :-)
Nie będzie to kuchnia,
nie będzie to salon,
nie będzie to domowe biura
ani pracownia.
Ktoś wie co to będzie?
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
Uwielbiam wszystkie cukierki pod tą nazwą. Jem ich tyle, aż moja twarz mówi, że za dużo. Dzięki temu odkryłam uczulenie ma kakao:-)
OdpowiedzUsuńokropne uczulenie ale lepiej takie niż na kawę;-)
UsuńPrzepysznie wyglądają... Kto nie lubi trufli i to domowych?:)
OdpowiedzUsuńuściski cieplutkie
Chyba wszyscy lubią ;-)
UsuńPozdrawiam
Ja wiem, ja wiem! Czyżby skończona... ach nie będę zdradzać:)
OdpowiedzUsuńA trufle kocham. Z białym serem i likierem Amaretto? Cudo!:)
haha no nie wiem nie wiem czy wiesz bo to nie garderoba :-)
UsuńWyglądają tak smakowicie, że nie ma rady dziś wieczorem będą trufle. Dzieki za przepis. Dorotka, może spiżarnia się robi? :-) Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje ze zasmakuje
UsuńPudło spiżarni dam jeszcze chwile spokoju ;-)
Ale smakowicie wyglądają. Muszę spróbować Twojego przepisu. Ja na blogu też kiedyś wrzuciłam przepis na trufle, ale herbatników i whisky
OdpowiedzUsuńSpróbowałam, smak obłędny, nie dodałam likieru, bo go nie miałam, ale wyszły mi za rzadkie. Zdarzyło Ci się tak kiedyś?
OdpowiedzUsuńZależy od sera Mozna dodać więcej czekolady i dobrze schłodzić !
UsuńJuż wiem, za dużo miodu!!! Serek mój ulubiony- ulubiony;))) nie odpuściłam. Dziś wyszły nam idealne. Córka chętnie kulki toczyła i stwierdziła, ze mniej słodkie lepsze. Dzięki wielkie!
UsuńTrufle wyglądają tak, że od razu ślinka cieknie. Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo ;-)
UsuńAle pysznie wyglądają.Slinka cieknie.
OdpowiedzUsuń