Dziś chciałam Was jeszcze skusić
na ostatnie szparagowe szaleństwo.
Danie szybkie i smakowite :-)
Tarta ze szparagami
Składniki
- 40 g schłodzonego ciasta francuskiego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 dymki
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka masła
sos
- 4 jajka
- 1 szklanka śmietany
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Wykonanie
Ciastem francuskim wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem i piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąc i wystudzić.
Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki. Dymki obrać, posiekać i dusić na maśle kilka minut. Zalać winem, wrzucić szparagi, zagotować i zestawić z ognia.
Przygotować sos. Śmietanę ubić z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.
Szparagi zalać sosem jajecznym, zawartość patelni wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać parmezanem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego
Smakuje i na zimno i na ciepło.
Idealna na wiosenny obiad na ogrodzie
U nas w zestawie z sałatką,
domową lemoniadą
i dużą ilością słońca :-)
Jeszcze czekam aż surmia zakwitnie:-)
i będę gotowa na lato
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
Ależ uczta, w tak pięknym miejscu... no cudownie po prostu:):):)
OdpowiedzUsuńściskam kochana:)
:-)
Usuńuwielbiam jeść w ogrodzie latem, nasz choc malutki wystarcza na takie letnie szaleństwa, pięknie u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
na powietrzu smakuje lepiej :-)
UsuńJakoś nie mogę się do szparagów przekonać, nie bardzo nam smakują. Ale może Twój przepis zmieni to odczucie. Muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Ela nic na siłę :-)
UsuńBoskie, uwielbiam takie jedzonko :) Mniam
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie, zajadam się ostatnio szparagami :))
OdpowiedzUsuńtrzeba się spieszyć bo moment i nie ma :-)
UsuńW takiej formie jeszcze ich nie jadłam. Lubię kulinarne ciekawostki.
OdpowiedzUsuńmoże zasmakuje :-)
Usuń