Ostatnio non stop mam ochotę na słodkie.
Cukru brak w organizmie!
Ot co ;-)
Nie można się jednak poddawać.
Zawsze można sobie upiec tartę ale na słono :-)
U nas królują ostatnio tarty na cieście francuskim.
Sprawdzają się świetnie
Przepis bardziej uporządkowany wypatrzyłam na kwestiasmaku.com
Tarta francuska ze szpinakiem, fetą i pomidorami
Składniki
- opakowanie ciasta franuskiego
- 250 g szpinaku
- 7 kawałków suszonych pomidorów
- 1 duży pomidor
- 250 g ricotty
- 100 g fety
- 100 g sera koziego
- 1 jajko
- szczypiorek, cytryna, papryczka chili, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki, 2 łyżki bazyli
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Szpinak opłukać, osuszyć i włożyć do dużego garnka. Podgrzewać mieszając aż zwiędnie, Wyłożyć na sitko i po ostudzeniu odcisnąć z wody.
Do miski włożyć ricottę, pokruszoną fete, pokrojony ser kozi, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, chili, szpinak oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawić pieprzem i ostrożnie solą. Wymieszać. Na blaszce, na papierze do pieczenia wyłożyć ciasto. Zawinąć brzegi. WYłożyć farsz równomiernie, N awierch ułożyć pokrojonego pomidora. posypać suszonym oregano i wstawić do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu posypać natką z pietruszki.
Smacznego !!!
Świetna alternatywa na weekend zamiast grilla.
Bo przecież grillowaliście w majówkę nie?
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
Aż sama nabrałam apetytu na taką tartę:) Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńA słodycze kuszą- znam to:):):):)
ściskam majowo:)
kuszą kuszą a Ty kusisz serniczkiem oreo !!!
UsuńOstatnio robiłam na zwykłym cieście i wyszła na prawdę super. Tarta wytrawna podbiła moje głodne serducho :)
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńpycha:) szkoda że mąż ani szpinaku ani fety nie lubi...ale na szczęście moge sobie robić takie mini mini wersje:) na jedną osobę:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna wrzucić co się lubi :_)
UsuńU nas też często goszczą tarty na słono:))Ostatnio była z łososiem i szparagami :)Często też korzystam z przepisów z Kwestii Smaku ,świetna stronka z przepisami:))
OdpowiedzUsuńTwoja wersja wygląda pysznie:)
Dziękuję Gosiu Pozdrawiam i smacznego
UsuńProste a jakże pyszne, chyba już wiem co dzisiaj będę zajadała:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i smacznego
UsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju tarty! Twoja wygląda niesamowicie, muszę wypróbować przepis! :)
OdpowiedzUsuńPiękne te Twoje zdjęcia:) Bardzo lubię tarty, czas wypróbować na wykwintnie - tym bardziej, że dotąd ciasto francuskie, szpinak, feta, łosoś, czosnek - sprawdzały się jako rolada/zapiekanka:)
OdpowiedzUsuńNo nic, tylko mniam:)
PS. Zajrzysz, proszę na fb?:)
:-)
Usuńno tego to na pewno spróbuję :D wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńSmacznego :-)
UsuńUwielbiam tarty jest to wdzięczny posiłek muszę przyznać :) U nas królują szczególnie na kolację bądź w soboty gdy cały dom do ogarnięcia ;)
OdpowiedzUsuńA o słodkim mi nie wspominaj wczoraj zjadłam duużo lodów i karpatkę i patrzę na siebie z wyrzutami sumienia :) Pozdrawiam
ach to sumienie .....
UsuńJa nie grillowałam, ale pewnie niedługo to nadrobię:) Tarta w takiej wersji bardzo mi się podoba na szybki obiad lub kolację:)
OdpowiedzUsuńSmacznego i pozdrawiam serdecnzie
UsuńWygląda apetycznie, też robię podobną tartę tylko dodaję łososia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam-D.
Łosoś fajnie zagra tutaj
UsuńPozdrawiam
Wygląda pysznie - i pomysł na wersję szybszą z gotowego ciasta - jak najbardziej mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńSzybkość to duży atut :-)
Usuń