środa, 4 maja 2016

Tarta na słono

Ostatnio non stop mam ochotę na słodkie.
Cukru brak w organizmie! 
Ot co ;-) 
Nie można się jednak poddawać.
Zawsze można sobie upiec tartę ale na słono :-)
U nas królują ostatnio tarty na cieście francuskim.
Sprawdzają się świetnie 
i robiłam już ze wszystkim co miałam w lodówce :-)
Przepis bardziej uporządkowany wypatrzyłam na kwestiasmaku.com

Tarta francuska ze szpinakiem, fetą i pomidorami
Składniki
- opakowanie ciasta franuskiego
- 250 g szpinaku
- 7 kawałków suszonych pomidorów
- 1 duży pomidor
- 250 g ricotty
- 100 g fety
- 100 g sera koziego
- 1 jajko
- szczypiorek, cytryna, papryczka chili, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki, 2 łyżki bazyli

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Szpinak opłukać, osuszyć i włożyć do dużego garnka. Podgrzewać mieszając aż zwiędnie, Wyłożyć na sitko i po ostudzeniu odcisnąć z wody.
Do miski włożyć ricottę, pokruszoną fete, pokrojony ser kozi, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, chili, szpinak oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawić pieprzem i ostrożnie solą. Wymieszać.  Na blaszce, na papierze do pieczenia wyłożyć ciasto. Zawinąć brzegi. WYłożyć farsz równomiernie, N awierch ułożyć pokrojonego pomidora. posypać suszonym oregano i wstawić do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu posypać natką z pietruszki.
Smacznego !!!
Świetna alternatywa na weekend zamiast grilla.
Bo przecież grillowaliście w majówkę nie?

Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota


23 komentarze:

  1. Aż sama nabrałam apetytu na taką tartę:) Wygląda przepysznie.
    A słodycze kuszą- znam to:):):):)
    ściskam majowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłam na zwykłym cieście i wyszła na prawdę super. Tarta wytrawna podbiła moje głodne serducho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha:) szkoda że mąż ani szpinaku ani fety nie lubi...ale na szczęście moge sobie robić takie mini mini wersje:) na jedną osobę:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas też często goszczą tarty na słono:))Ostatnio była z łososiem i szparagami :)Często też korzystam z przepisów z Kwestii Smaku ,świetna stronka z przepisami:))
    Twoja wersja wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste a jakże pyszne, chyba już wiem co dzisiaj będę zajadała:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty! Twoja wygląda niesamowicie, muszę wypróbować przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne te Twoje zdjęcia:) Bardzo lubię tarty, czas wypróbować na wykwintnie - tym bardziej, że dotąd ciasto francuskie, szpinak, feta, łosoś, czosnek - sprawdzały się jako rolada/zapiekanka:)
    No nic, tylko mniam:)
    PS. Zajrzysz, proszę na fb?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. no tego to na pewno spróbuję :D wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam tarty jest to wdzięczny posiłek muszę przyznać :) U nas królują szczególnie na kolację bądź w soboty gdy cały dom do ogarnięcia ;)
    A o słodkim mi nie wspominaj wczoraj zjadłam duużo lodów i karpatkę i patrzę na siebie z wyrzutami sumienia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja nie grillowałam, ale pewnie niedługo to nadrobię:) Tarta w takiej wersji bardzo mi się podoba na szybki obiad lub kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda apetycznie, też robię podobną tartę tylko dodaję łososia.
    Pozdrawiam-D.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie - i pomysł na wersję szybszą z gotowego ciasta - jak najbardziej mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam