środa, 13 kwietnia 2016

Faza na awokado

Witam serdecznie
Ostatnio mam straszna fazę na awokado.
Jem często i pod różnymi postaciami.
Pokazywałam jakiś czas temu 
Dzisiaj propozycja na śniadanko na ciepło.

Zapiekane awokado z jajkiem
Składniki
- 1 awokadoo
-2 jajka
- pomidor, roszponka inne warzywa
- sól i pieprz
Wykonanie
Awokado obrać, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Warto podciąć aby się nie kulało ;-). Jajko wybić do miseczki. Delikatnie wlać żółtko w zagłębienie po pestce. Może zostać trochę białka. Można też powiększyć otwór po pestce. Następnie wybijamy drugie jajko i powtarzamy czynności.
Wkładamy awokado do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. 
Przyprawiamy i podajemy z pomidorami lub inną zieleniną.
Smacznego!
Przy takim śniadanku jest czas pogadać 
lub spisać listę spraw do załatwienia danego dnia:-)
Bardzo lubię takie leniwe i smaczne śniadanka.
Co ważne przygotowanie jest szybkie i nie brudzimy 10 talerzyków ;-)
Ktoś chętny i wypróbuje w weekend?

Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota



27 komentarzy:

  1. Na razie awokado wypróbowałam tylko jako pastę i na kanapkach w plasterkach. Muszę i tego przepisu spróbować bo nie ukrywam, że awokado lubię bardzo :) O jego zdrowotne właściwości też oczywiście mi chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis :-) ale nie dla nas . chociaż w przyszłości może i wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No kurczę....nie lubię.
    Trzeba myć talerze:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też szukam takiego przepisu aby było szybkie pyszne i nawet talerza nie brudziło - sucha bułka?

      Usuń
  4. I nutella i zapiekane awokdo bardzo d mnie przemawiają.
    Smacznego kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Avocado bardzo lubię i jem je prawie codziennie, jako dodatek na kanapkę czy do sałatki. W takiej propozycji widzę je po raz pierwszy dlatego tym bardziej jestem ciekawa efektu końcowego. Na Twoim talerzu wygląda nieziemsko. Ciekawe jak smakuje? Wypróbuje w weekend na pewno. :) Pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pewną dozą nieśmiałości zerkam zwykle na awokado. Raz próbowałam jego smaku i mnie nie zachwycilo. Szykuję się na ponowny atak, skoro zachwyca tak wiele osób i jest takie zdrowe... (ale ja ostatnio gaduła jestem..)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) próbuj może Ci posmakuje Musi być dojrzałe :-) Gaduło szykuj sie na sobotę ;-)

      Usuń
  7. Z pewną dozą nieśmiałości zerkam zwykle na awokado. Raz próbowałam jego smaku i mnie nie zachwycilo. Szykuję się na ponowny atak, skoro zachwyca tak wiele osób i jest takie zdrowe... (ale ja ostatnio gaduła jestem..)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis ciekawy i na pewno wypróbuję. Dzięki za podrzucenie pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na dziś może nutella na poprawę nastroju;) a na weekend jajo:) Super proste przepisy a na pewno bardzo smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) mam nadzieję że w któreś postaci zasmakuje

      Usuń
  10. Wygląda apetycznie w obu wersjach, ale muszę przyznać, że w obu mi nie znane :)
    Z chęcią spróbuję!
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie szukam przepisów z avokado,ponieważ lekarz zalecił mi ich jedzenie,więc jak będziesz miałą jakieś inspiracje i pomysły to proszę daj mi znać!!!Właśnie ich szukam,szczególnie na saładki.W przyszłym tygodniu będę robiła łososia z salsą z avokado.Jeśli tylko znajdę chwilkę to pokażę przepis.Dzis pierwszy raz po miesiącachm,zaglądam do ulubionych blogów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam jeszcze kilka w zanadrzu Pokażę po trochę ;-)

      Usuń
  12. mniam mniam. uwielbiam.
    szkoda tylko, że w mojej najbliższej okolicy trudno kupić dobre...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawinięte w gazetę fajnie dojrzewają :-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  13. Kupiłaś mnie tym postem :D Normalnie rewelacja, takie proste, a takie zajeb... ;)
    Może powinnam napisać super albo fantastyczne, ale tak mi pasuje słowo na z :D, że nie aż nie mogę się powstrzymać od jego użycia.
    Zrobię na pewno :D
    Ba! Zaskoczę teściową hihihihi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaskoczyć teściową bezcenne ;-)
      Pozdrawiam gorąco

      Usuń
  14. No i jak zwykle smaka mi narobiłaś:) Ależ dawno nie jadłam awokado, czas to nadrobić! Przepis na pewno wypróbuję, bo uwielbiam wszystkie Twoje kulinarne propozycje:) Uściski wielkie!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam