środa, 16 września 2015

Smacznie

Witam serdecznie
dzisiaj kulinarnie bo strasznie zgłodniałam po tym maratonie.
Bardzo lub.
To warzywo które króluje u nas jesienią.
Bardzo lubię cukiniowy placek, który pokazywałam tutaj
Dzisiaj nadszedł czas na cukinię nadziewaną


Cukinia nadziewana kaszą jaglaną i mięsem
Składniki na 2 cukinie:
  • 1 cebula
  • 10 cząstek suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g surowej kaszy jaglanej
  • 150 g piersi z indyka
  • kilka łyżek oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
  • 2 cukinie
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, kmin rzymski, suszone oregano
  • oliwa z chilli
  • kulka mozarelli
  • natka pietruszki
Wykonanie:
W naczyniu Thermomix mielimy mięso. Pokrojoną pierść z indyka umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy czas 6s/obr.6. Mięso przekładamy do innego naczynia
Cukinie kroimy na połówki i wykrawamy z nich miąższ. Miąższ umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy czas 5s/obr.5. Przekładamy do innego naczynia.
W tym czasie ugotować kaszę jaglaną na miękko. Rozgrzać piekarnik.
Cukinie doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oregano i skrapiamy oliwą z chilli lub oliwą z zalewy z suszonych pomidorów.
Cukinie dajemy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy ok 15 min w temp. 180 stopni.
Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na 4 cebulę i kroimy czas 6s/obr.5 Dolewamy oliwy z zalewy z suszonych pomidorów i podsmażamy czas 10 min/obr.1/Varoma. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, miąższ z cukini i podsmażamy czas 4 min/obr.1/Varoma. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, mięso z indyka oraz kaszę jaglaną. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, papryką. Mieszamy pomagając sobie kopystką czas 30 s/obr.4.
Na podpieczone cukinie wykładamy farsz. Na wierzch dajemy plastry mozarelli i zapiekamy w piekarniku 30 min w temp. 180 stopni.

A jaie są Wasze ulubione przepisy na cukinie?
placuszki? zapiekanki?......



Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota



24 komentarze:

  1. Smakowite. Ja niedawno właśnie po raz pierwszy w życiu robiłam cukinię, którą się smaży, jak kotleciki. Zaskakująco smakowało ;-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) najbardziej lubię kabaczka a'la schabowy Pycha
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Babcia Mysz taką robi - smażoną. Nadziewaną również, ale farszem jak na gołąbki. Muszę jej pokazać przepis Dorotki :)

      Usuń
  2. wow bardzo efektownie to wygląda... na pewno danie które zapamiętam ;) Lubie cukinię ale w takim wydaniu jeszcze jej nie jadłam. Warto wypróbować.
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie na nowy post

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kocham cukinie! :) Najbardziej leczo ♥ albo najprostsza w świecie - pieczona z czosnkiem cebulą i ulubionymi ziołami (bazylia, oregano i papryka słodka) - wychodzi pyyyycha :)
    Pozdrawiam! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wprawdzie bez termomixa ale wczoraj też miałam taki obiadek i chyba jeszcze odrobina została na dziś :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinie uwielbiam :) faszerowaną , placuszki , leczo , pasztet i oczywiście zupka krem:))) niestety w tym roku moje cukinie nie przetrwały suszy i upału:( czuję niedosyt :(
    Twoja wersja nadzienie interesująca , kiedyś wypróbuję:))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) u mnie też z własna cukinią krucho - kwitła ale owoców nie zawiązywała. Ratuję się kupowaną i nadal się objadam
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Ale świetny patent na cukinię:-) dzięki za inspirację, już wiem co zrobie ze swojej metrowej cukinii bo placki juz mi bokiem wychodzą:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już czuję jak pachnie :) mniam......

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam faszerowaną cukinię, ależ to apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja zdecydowanie wolę kabaczka, mogę go jeść pod każdą postacią, ale najczęściej robię z niego leczo lub kotleciki ;))
    Jednak ten przepis wygląda tak smakowicie, że chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) ja kabaczka uwielbiam w formie schabowego - dzisiaj jest w planie
      Pozdrawiam

      Usuń
  10. Mmmm jakże smakowicie wygląda :) Właśnie tworzę menu i szukałam powiewu nowości i właśnie taką nowość zaoferowałaś właśnie :) Do tej pory z cukinii robiłam placuszki i oczywiście leczo dlatego koniecznie muszę wypróbować ten przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  11. u nas też cukinia króluje jesienią. bardzo zachęcające zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam