Po ostatniej wizycie gości gdy na gorąco
aranżowałam stół zostały mi gruszki tutaj
Nie mogłam pozwolić aby się zmarnowały.
Upiekłam ulubione ciasto jesienne z gruszkami i imbirem.
Najlepiej sakuje prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi.
Przepis prosty i szybki.
Składniki:
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru
1 łyżka świeżo startego obranego imbiru
3 jajka roztrzepane
400 g gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki
1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, 175 g masła w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Ubić mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą). Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek, tak aby zachodziły na siebie. Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez 35 - 40 minut. Podawać ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.
Ja wybrałam wersje z lodami,
które mi się prędziutko roztopiły co widać na zdjęciach :-)
Z takim deserkiem to może nawet lać za oknem przez cały weekend.
Czego nikomu nie życzę.
Smacznego życzę !
Dziękuję że zatrzymaliście się na
chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
Ooo, gruszki mam - z rańca zakupiłam. Teraz mam jednak problem... .Czy zrobić muffinki jabłkowo- cynamonowe, które dzieciakom obiecałam, czy ten pyszny gruszkowiec? Dwie opcje raczej nie przejdą, musze się zdecydować. I masz babo placek.... ;)
OdpowiedzUsuńciekawe co wybrałaś :-)
UsuńMniam:-) Ciasto wygląda przepysznie!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Pozdrawiam Dzięki za odwiedziny
UsuńDorotko :))
OdpowiedzUsuńświetny przepis ;))
już mi pachnie :))
pozdrawiam serdecznie
Ania
Pozdrawiam
Usuń