piątek, 19 stycznia 2018

Zimowy tort urodzinowy

Tak to jest, że latka lecą 
i człowiek wstaje któregoś dnia i ma urodziny :-)
a jak urodziny to musi być tort!
A jak urodziny w styczniu to obowiązkowo tort zimowy!
Śnieżne choinki to szybki i efektowny sposób na dekoracje torta.
Jest szansa, że powstanie istny las i świeczki się nie zmieszczą!


Zimowe choinki na tort
Składniki:
- tabliczka białej czekolady
- paluszki
- patyczki po szaszłykach
- ozdobne posypki
- papier do pieczenia i woreczek foliowy

Wykonanie :
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Przygotowujemy na blaszce arkusz papieru do pieczenia. Układamy w odstępach paluszki - tyle ile chcemy choinek.
Przygotowujemy woreczek czyli nacinamy róg aby powstał otwór. Wkładamy woreczek do szklanki i wywijamy na zewnątrz. Przelewamy czekoladę do woreczka.
Wyciskamy/wylewamy czekoladę na paluszki tworząc choinki.
Posypujemy ozdobami według uznania. 
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Delikatnie ściągamy z papieru i ozdabiamy tort.
UWAGA tort ozdabiamy tuż przed podaniem.
 Paluszki lubią rozmoknąć i choinki się kładą. 
Warto wówczas użyć patyczków do szaszłyków jeśli tort ma postać dłużej

Tort to niezawodny black velvet cake

Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota


14 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam