środa, 31 stycznia 2018

Scones na śniadanie

Witam serdecznie na przedmieściach
Powoli wracamy do codziennego rytmu po feriowych wyjazdach :-)
Te zimowe ale przecież wiosenne poranki cały czas nastrajają mnie kulinarnie :-)
 Dzisiaj zapraszam na scones czyli bułeczki z szynką i serem.
Nie wymagają wyrastania, brudzą jedną miskę
czyli na śniadanie w sam raz :-)


Scones z szynką i serem
Składniki:
- 2 szklanki mąki 
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 3/4 szklanki jogurty greckiego
- 1 szklanka startego sera cheddar
- 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
- 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200  stopni C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
W dużej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, czosnek w proszku i sól. Dodaj zimne masło. Ręką połącz wszystkie składniki aż uzyskają konsystencje kruszonki. Powstałe ciasto wymieszaj z  jogurtem, serem, szynką i szczypiorkiem. Zagnieć ręką aż powstanie miękkie ciasto.
Z ciasta utwórz kulę i rozwałkuj na placek. Pokrój na 8 części.
Umieść bułeczki na przygotowanym arkuszu do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez 18-20 minut lub aż będzie  lekko rumiany.
Smacznego



Smakują wyśmienicie gdy są lekko ciepłe
ale nie tracą nic w smaku nawet na drugi dzień.

a komu mało to polecam też Scones z morelami i szałwią


Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota



12 komentarzy:

  1. jaka jest gramatura/objętość Pani filiżanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to normalna szklanka już zmieniam
      Dzięki za czujność

      Usuń
    2. Dzięki :) w weekend będzie jak znalazł na śniadanie bo brzmi i wygląda super!

      Usuń
  2. wyglądają tak smakowicie,że będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porywam przepis,bo takich cudów jeszcze nie robiłam:))Dzięki i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę :)
    Świetny przepis, jak apetycznie to wygląda.
    Już zapisałam i na pewno wypróbuję.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam