środa, 4 października 2017

Jesienne placki

Zapraszam na jesienne placuszki.
W sam raz na szybką kolację.
Potrzebujemy cukinię, marchew i kalarepę:-)

Warzywne placuszki
Składniki:
- 1 cukinia średniej wielkości
- 2-3 marchewki
- 1 kalarepka
- 2-3 jajka
- 4-6 łyżek mąki
- 4 ząbki czosnku
- garść posiekanej mięty
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
Warzywa umyć a marchewkę i kalarepę obrać. Cukinie, marchewkę i kalarepę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito, odcisnąć sok i przełożyć do miski. Dodajemy pozostałe składniki do miski i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt luźne dodaj trochę mąki. Rozgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Idealnie smakują z gęstym jogurtem greckim.
U nas z dodatkiem mięty.
Polecam gorąco !

Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie i często robię :)
    Z cukinią są świetne, ale także z samej marchewki z połączenia z ziemniakami, lub jak kto woli.
    Uściski serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. z kalarepką??? ale jestem ciekawa smaku:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie placki, ale z kalarepą jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam