Dzień dobry:-)
Dzisiaj wpadam na chwilkę z propozycją pasty.
Nie przepadam za mięsem,
właściwie unikam
i dzisiaj mam nadzieję, że skuszę Was
pastą z czarnej fasoli.
Nie wymaga dużo pracy a jest fajną alternatywą
na śniadanie czy kolację.
Zupełnie wegańskie danie,
Dostarczy solidną porcje białka,
a także jest bogata w potas, wapń i fosfor.
Samo zdrowie :-)
Pasta z fasoli czarnej
Składniki
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka czarnej fasoli ( może tez być czerwona)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki, chilli
- sok z połówki limonki
- mały pęczek kolendry, (listki)
- 40 g oliwy lub oleju
- szczypta soli
Wykonanie
Wersja Thermomix
Przekrojoną cebulę i czosnek wrzucić do naczynia, rozdrobnić 3sek/obr.8 Następnie kopystką zgarnąć wszystko na dno naczynia, dodać oliwę, dusić 3min/varoma/obr.1 Na koniec dodać odsączoną fasolę, sok oraz przyprawy, zblendować 20sek/obr.6
Wersja tradycyjna
Cebulę i czosnek pokroić drobno i podsmażyć na patelni do miękkości. Do naczynia/miski włożyć przepłukaną i odsączoną asolę, cebulkę z czosnkiem i resztę składników. Zblendowac do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ;-)
Na śniadanko idealne:-)
Udanego, słonecznego weekendu!
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
Zdecydowanie jest to ciekawa alternatywa. Ja mięsożerna też nie jestem, fasolkę lubię, więc skorzystam:-)
OdpowiedzUsuńI jak Magda ? Smakowało ?
UsuńO koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńPasty z czarnej fasoli nie jadłam, ale jestem pewna, że jest pyszna, ponieważ robię z białej i bardzo ją lubię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam , Agness :)
Pozdrawiam
UsuńU nas pasty to podstawa. Z czarnej fasoli jeszcze nie próbowałam, spróbuj z ,,czerwonej,, (fasola+ suszone pomidory+wędzona papryka w proszku+pieczony w łupinie czosnek, sól , pieprz , oliwa-pycha!)
OdpowiedzUsuńMniam spróbuje
UsuńZawsze robilam z fasoli i suszonych pomidorow ale takiej wersji też chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Uściski
Usuń