środa, 27 września 2017

Na wspólne śniadanie

Bardzo lubię sobotnie śniadania.
Szczególnie lubię śniadania na ciepło.
Ostatnio królują u nas jajeczne muffiny.
Przygotowuje się je szybko i bez miliona brudnych naczyń :-)
A jak zostaną to na zimno też są fajna przekąską.
Nadają się na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły.
Jak wstaniecie rano (tylko nie za wcześnie)
w wolny dzień to proponuję wpierw włączyć piekarnik.
Potem spokojnie można się zabrać za przygotowanie śniadania
Jajeczne muffiny śniadaniowe
Składniki
- 4 jajka
- 3/4 filiżanki tartego smacznego sera
- 1/2 szklanki mleka
- 1 mała cukinia, drobno pokrojona
- 1/2 papryki drobno pokrojonej w kostkę
- kilka plastrów boczku
- 2 szalotki
- około 12 pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmaruj olejem foremkę na muffinki. 
W misce wymieszaj jajka, ser, mleko wraz z solą i pieprzem.  Następnie dodaj pokrojony boczek i warzywa. Mieszankę przelej do foremki na muffinki. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe . 
Piecz 18-20 minut do zezłocenia. Można sprawdzić patyczkiem czy jajka są ścięte.
Smacznego!
Fajna alternatywa na śniadanie :-)
U nas przyjęte przez domowników do stałego menu. 
Kto wypróbuje w najbliższy weekend ?

Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota








8 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają :)
    Uwielbiam te talerze.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Do tej pory serwowalam na śniadanie wytrawne omlety, to teraz spróbuję muffinki 😊 dziękuję za kolorowy przepis😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis :) podkradnę i chyba dzisiaj zrobię na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wyglądają, a wykonanie bardzo proste. U mnie zdecydowanie bardziej pasowałyby na kolację. Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam