piątek, 24 lutego 2017

Jaglany budyń po karnawałowej rozpuście

 Wiem, wiem koniec karnawału to można się objadać :-)
U nas w domu rządzą faworki, churrosy i oponki serowe.
No i potem pojawiają się oponki brzuszne ;-))))
A ochota na coś słodkiego nie mija....
Dlatego proponuję na odwyk budyń jaglany z masłem orzechowym i syropem klonowym.
Przepis z niezawodnej Kwestii smaku

Budyń jaglany
Składniki
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka (migdałowego lub krowiego)
2 łyżki masła orzechowego
1 banan
1/2 owocu granatu
2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie
Kaszę wsypać na sitko i dokładnie przepłukać gorącą wodą z kranu. Wypłukaną kaszę włożyć do rondelka, wlać jedną szklankę mleka, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Do ugotowanej kaszy dodać drugą szklankę mleka oraz masło orzechowe, wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzać całość. Przełożyć do blendera, dodać połowę banana i zmiksować na gładki mus.
Wyłożyć do miseczek, dodać resztę banana pokrojonego na plasterki i posypać ziarenkami granatu. Polać syropem klonowym.

Ja zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły 4 budynie ;-)

Można się jeszcze pobawić dodatkami,
owoce i mięta fajnie przełamują słodycz budyniu.
No i da się słodko i zdrowo.
To ja zmykam smażyć oponki, potem je wybiegać
a na deser w sobotę koncert;-)
Udanego weekendu!!!!

Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota


7 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, idealny po wczorajszych szaleństwach :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Budyń wygląda wybornie :-) chyba wypróbuję przepis, w sumie ostatnia sobota karnawału to dobra okazja na małą rozpustę ;-)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie biancorossoverde.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię jaglane budynie, smakują mi dosłownie w każdej wersji :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam