piątek, 8 czerwca 2018

Zielona szakszuka

Dzisiaj w ramach serii śniadaniowej :-)
polecam szakszukę.
Ale nie tradycyjną na pomidorach tylko w wersji zielonej .

Zielona szkaszuka
Składniki:
- 100 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 100 g szparagów lub fasolki szparagowej
- 200 g listków szpinaku
- 1 duży por
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- koperek lub natka pietruszki
- oliwa i masło o smażenia
Wykonanie:
Obgotuj groszek i szparagi w osolonej wodzie przez max 1 minutę. Na patelnię wlej oliwę z odrobina masła  i podsmaż czosnek pokrojony w plasterki, dorzuć szpinak i przesmaż. Dodaj pora pokrojonego w talarki i podsmaż aż będzie miękki. Dodaj groszek ze szparagami (lub fasolką) i smaż razem 3-4 minuty. Przypraw do smaku i wyrównaj powierzchnię. Następnie łyżką zrób 3 zagłębienia i wbij w nie jajka. Posól, popieprz i przykryj. Smaż na małym ogniu aż jajka się zetną. 
Przed podaniem posyp koperkiem.
Smacznego!
Wiosenno letnie sycące śniadanie gotowe.
W wersji poza szparagowej można wrzucić fasolkę szparagową ( mrożona też jest ok).
Ja dorzucam też bazylię, czy szczypiorek.
Im więcej zieleniny tym lepiej ;-)
Jak dla mnie idealne danie na spokojne śniadanie na ogrodzie:-)
Kto się dołączy?

Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota



9 komentarzy:

  1. Piękności i pysznosci❤️ Dołączam się! Czyli, ze jeśli podam takie śniadanie, to mam szansę na spokój??? 😃

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj kusisz. Wspaniale, że żółtko nie jest ścięte, bo właśnie takie uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty to zawsze coś ciekawego i smakowicie wyglądającego upichcisz :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda takie śniadanko! Muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. 44 yr old Software Engineer III Alessandro Saphin, hailing from Rimouski enjoys watching movies like Major League and Cycling. Took a trip to Kalwaria Zebrzydowska: Pilgrimage Park and drives a Town & Country. przeskocz to strony

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam