środa, 25 kwietnia 2018

Śniadaniowa tarta

Dziś kolejna propozycja śniadaniowa:-)
Tarta francuska z jajkami i szpinakiem.
Nietypowe połaczenie jajek i szpinaku na bazie z ciasta francuskiego

Tarta śniadaniowa
Składniki
- 40 g masła
- 1 por, cienko pokrojony
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 3 kiście  szpinaku, przycięte i grubo posiekane
- 150 g fety
- 150 g ricotty
- skórka z 1 cytryny
- po 2 łyżki  grubo posiekanego tymianku i oregano
- paczka ciasta francuskiego
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 7 jaj w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do  200 C. Rozpuść pół masła na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj por i czosnek i mieszaj od czasu do czasu, aż zacznie się  karmelizować (6-7 minut). Dodaj szpinak i mieszaj do zwiędnięcia (1-2 minuty), przenieś na durszlak, aby odcedzić i przełóż do miski.  Dodaj sery, zioła i skórkę cytrynową, doprawić do smaku, dobrze wymieszać, odłożyć na bok.
Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i rozłóż ciasto zachowując brzegi. Ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp kulki ceramiczne lub groch do obciążenia ciasta.
Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 15 min. Następnie delikatnie usuń papier z kulkami i przecz jeszcze 10 min.
W tym czasie w misce ubij maślankę i 3 jajka aby se połączyły, dopraw do smaku, a następnie wleć na mieszankę szpinaku. Wyjmij ciasto z piekarnika. Wyłóż na ciasto mieszankę szinaku i jaj. Łyżką zrób miejsce na wbicie jajek. Wbij jajka  i wstaw do piekarnika. Piecz około 20 min - do ściecia jajek.  Podawaj od razu ;-)

Tarta równie dobrze smakuje na zimno.
Ciekawym dodatkiem jest salsa pomidorowa lub ajvar .
Ja lubię gdy jajka są nie do końca ścięte 
i żółtko cudownie miesza się.

Smacznego!

Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota



5 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam