środa, 28 lutego 2018

Tarta kokosowa

Tak mnie ostatnio naszło 
na mieszankę karaibskich kokosowych smaków z zimowym zacięciem.
Bo smak kokosa od razu kojarzy mi się z tropikalną wsypą
a jednocześnie małe kokosowe kulki to zima jak nic.
Może trochę pokręcone ale tak mi wychodzi :-)
Zapraszam na pyszną egzotyczną tartę kokosową

Tarta kokosowa
Składniki: 
- 300g kruchych ciastek 
- 150g masła 
- 1 puszka mleka kokosowego 
- 200g białej czekolady 
- 170g wiórków kokosowych +1 łyżka do ozdoby 
- 100g gorzkiej czekolady 
- 100g mlecznej czekolady 
- 80ml śmietanki 30% 
Sposób wykonania:
Ciasteczka drobno rozkrusz przy pomocy wałka lub zmiksuj. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż powstałą masą formę na tartę i wstaw do lodówki do stężenia. 
W rondlu zagotuj mleko kokosowe z wiórkami kokosowymi. Od momentu zagotowania zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 3 minut. Dodaj białą czekoladę i ciągle mieszając gotuj aż całkowicie się rozpuści. Ostudzoną masę kokosową wyłóż na spód z ciastek i wstaw z powrotem do lodówki. 
W rondlu podgrzej śmietankę. Do gorącej śmietanki dodaj mleczną i gorzką czekoladę i podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady, po czym szybko zdejmij z ognia. Czekoladę wylej na masę kokosową i posyp wiórkami kokosowymi. Przed podaniem tartę należy chłodzić co najmniej 2-3 godziny.:-)



Sposób wykonania Thermomix:
Włóż ciasteczka do naczynia i rozkrusz obr. 6 czas 15 s. Dodaj roztopione masło i mieszaj obr 4 czas 10 s. Wyłóż powstałą masą formę na tartę i wstaw do lodówki do stężenia. 
Wymyj i wysusz naczynie. Wlej mleko kokosowe i zagotuj temp 100 obr 1 czas 6 min, następnie zmniejsz grzanie temp 0 obr 2 min 1. Dodaj połamaną czekoladę i obr 3 czas 3 min. Odstaw do wystudzenia. Ostudzoną masę kokosową wyłóż na spód z ciastek i wstaw z powrotem do lodówki. 
Wymyj i wysusz naczynie. Wlej śmietankę i podgzej 80 stopni obr 2 czas 4 min, następnie dodaj czekoladę i obr 2 czas 2 min. zekoladę wylej na masę kokosową i posyp wiórkami kokosowymi. Przed podaniem tartę należy chłodzić co najmniej 2-3 godziny.:-) 


Tarta jest słodka, im bardziej schłodzona tym lepsza :-)


Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota


6 komentarzy:

  1. Masz rację to mieszkanka egzotyczno -zimowa :)
    Wygląda świetnie, że aż ślinka cieknie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja znowu na diecie! Tej MŻ:) Choć dla rodzinki gotuję normalnie, więc normalne ciacho też im się należy:)
    Wygląda nieziemsko i pewnie tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks for all your efforts that you have put in this, It's very interesting Blog...
    I believe there are many who feel the same satisfaction as I read this article!
    I hope you will continue to have such articles to share with everyone!
    ดูหนังออนไลน์

    OdpowiedzUsuń
  4. W sposobie na tm pominela Pani dodanie wiorek kokosowych przy gotowaniu mleczka ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny.
Z przyjemnością poznam Twoją opinie, uwagi, komentarze
Pozdrawiam