Muszę się Wam przyznać, że to ciacho mnie zaskoczyło.
I nie tylko swoim kolorem
ale przede wszystkim lekkością.
Jest delikatne, puszyste i nie za słodkie.
Dodatkowo kolor oczywiście też nie jest bez znaczenia.
Pięknie się prezentuje na stole :-)
A goście też są zaskoczeni.
Zielone ciasto szpinakowe
Składniki ciasto
- 350 - 400 g szpinaku (mrożony rozmrozić i dobrze odcisnąć na sitku i dobrze zblendować. Świeży szpinak dobrze zblendować)- 3 duże jajka
- 3/4 - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków. Ja dałam 3/4
- 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej (najpierw daję 1,5 a gdy jest zbyt luźne dosypuję jeszcze trochę)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misie miksera umieścić jajka, w całości, wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny, zmiksować.
Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem dopieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.
Składniki masa śmietankowa:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 25 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny lub soku z cytryny
Masa śmietankowa wykonanie
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.
Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Ja ją pokruszłam i zachowałam do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty. Przełożyć masą śmietankową. Na wierzch posypać okruchami.
Przyosdbić granatem, truskawkami czy innymi kontrastowymi do zielonego owocami
Smacznego!
Przepis pochodzi z Moje wypieki
Dzieciakom powiedziałam, że z zieloną herbatą ;-)
Inaczej by nie tknęły,
Jeszcze mają etap anty szpinak :-)
Warto przed podaniem wyciągnąć go na chwilę z lodówki.
Wówczas masa śmietankowa będzie delikatniejsza i lżejsza.
Ciasto na weekend jak znalazł.
Ciekawa jestem reakcji Waszych domowników lub gości
na taką wersję weekendowego ciacha ;-)
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
Jejku, wygląda obłędnie. W listopadzie mam urodziny i chyba pokuszę się o taki tort ;). Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakował 👍
UsuńTo ciasto podziwiam w cukierni, ale jeszcze nie odważyłam się spróbować.
OdpowiedzUsuńDo odwaznych ...
UsuńWygląda obłędnie i ten akcent granata super! Nigdy nie próbowałam tego zielonego szaleństwa bo jakoś do mnie świadmość szpinaka w cieście nie przemawia ale chyba muszę się skusić :-) Ściskam
OdpowiedzUsuńPo szpinaku tylko kolor
UsuńSpróbuj
Jest pyszne:))U mnie częściej gości w sezonie truskawkowym:)
OdpowiedzUsuńU nas jak potrzeba odbić sie od szarości
UsuńJuż dawno temu o nim słyszałam, ale jakoś nie miałam okazji go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia coraz bardziej mnie przekonują.
Uściski serdeczne.
Warto spróbować :-)
UsuńPiekłam, ale przyznam że wolę bardziej tradycyjne wypieki;)
OdpowiedzUsuńDla każdego coś innego :-)
Usuń