Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na domowy chleb.
To pierwszy jaki odważyłam się upiec;-)
I uwaga wyszedł rewelacyjny!
Wspaniała chrupiąca skórka,
obłędny zapach
i ...
Mało zdjęć bo zjedli.
To chyba najlepsza rekomendacja.
Chleb z garnka
Składniki
- 2 łyżeczki cukru- 360 g wody
- 25 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 2 łyżeczki soli
Wykonanie
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 2min/37 st.C./obr 2. Następnie dodajemy mąkę pszenną i żytnią oraz sól. Wyrabiamy 3 min/wyrabianie. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Po upływie czasu wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
I teraz przygotowanie garnka :-) Ja użyłam okrągłego naczynia żaroodpornego. Następnym razem zrobię owalny. Można oczywiście w garnku żeliwnym ale takiego nie mam.
Nagrzewamy piekarnik i garnek/naczynie żaroodporne wraz z pokrywką (ważne!), w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna.
Wyciągamy gorący garnek/naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika.
Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce i ... odganiamy rodzinę aby chleb miał szansę wystygnąć przed pożarciem.
Idealny na sobotnie śniadanie z domowym dżemem.
U nas malinowy ale polecam też
czy
Życzę smacznego!!!
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
Już czuję, jak pachnie :) Przepis zanotowałam, mam tylko pytanie: czy naczynie żaroodporne czymś smarowałaś, jeśli tak, to przed nagrzaniem, czy po?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Elu niczym nie smarujesz Po upieczeniu nie ma problemu z wyciągnięciem
UsuńZafascynowana sposobem jestem, tylko Thermomixa brak 😒
UsuńBez tez sie da tylko wyrobić ręcznie trzeba :-)
UsuńTaki chlebek znika w mgnieniu oka, nawet jak jeszcze jest ciepły.
OdpowiedzUsuńTwój wygląda przepysznie.
Uściski.
Pilnować trzeba aż wystygnie :-)
UsuńW garnku?? Robię!!!
OdpowiedzUsuńRób :-)
UsuńAż mi zapachniało i zachrupało... uwielbiam chleb, a za świeży i własny dałabym się pokroić:)
OdpowiedzUsuńChleb trzeba piec i kroić :-)
Usuńrobię podobny, tylko daję jeszcze ugotowane ziemniaki i oliwę, jest wtedy dłużej świeży, robiłam też w żeliwnym,, ma to tak jakieś znaczenie, bo chodzi o to nagrzewanie w piecu ;)ale spoko wyjdzie we wszystkim, piecz piecz , samemu upieczone jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze :-)
UsuńOoo i ja zrobię czemu by nie, widziałam inne przepisy ale ten zdecydowanie prosciejszy :-)
OdpowiedzUsuńI działa :-)
UsuńOch a już myślałam że faktycznie masz patent na chleb z garnka. A tu jednak potrzebna jest bardziej zaawansowana technologia... Ale jak widać efekt wyszedł tak dobry że błyskawicznie zaczął znikać :D Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńBez maszyny tez mozna tylko trzeba ręcznie wyrobić Ot cała różnica :-)
UsuńSuper :D
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
UsuńI do the same, I only give boiled potatoes and oil, it is longer fresh, I did it in cast iron, it has so much importance, because it is heating in the oven;) but cool will come out in everything, bake, the best is baked the best :)
OdpowiedzUsuńI am willing! my favorite combination of flavors :)