Dzisiaj zapraszam Was na zupę.
Naszą ulubioną dyniową.
Oczywiście przepisów na dyniową jest masa
ale ta ma w środku niespodziankę :-)
Ja bardzo lubię zupy krem
ale Pan Mąż chwilę po już jest głodny.
A tu wersja z pożywnym kurczakiem w środku :-)
Zupa z dyni z kurczakiem
Składniki:
- 250 g piersi kurczaka
- 1 mała papryczka chili
- 5 cm świeżego imbiru
- 500 g dyni najlepiej hokkaido
- 1 puszka mleka kokosowego o pojemności 400 ml
- 200 ml bulionu lub wody
- świeża kolendra
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ostra papryka i słodka papryka
- sól i pieprz
Wykonanie:
Kurczaka pokrój w kostkę o boku 2 cm. Imbir obierz i drobno pokrój. Tak samo przygotuj chili. Kurczaka włóż do miski, dodaj imbir, chili, po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, odrobinę soli i pieprzu. Całość wymieszaj i odstaw. Dynię obierz (choć w przypadku hokkaido to niekonieczne) i pokrój w kostkę, uprzednio pozbywszy się pestek. Czosnek i cebulę obierz i drobno pokrój. Przysmaż je na oliwie z oliwek i po chwili dodaj dynię. Smaż przez 2 minuty. Do dyni wlej bulion lub wodę, a gdy się zagotuje, dodaj mleko koksowe. Miksuj całość blenderem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż na niej kurczaka ok. 4 minut. Podsmażonego kurczaka dodaj do zupy. Gotuj ją na małym ogniu przez 5 minut i dopraw do smaku. Gotowy krem z dyni podawaj ze świeżą kolendrą.
Przepis autorstwa Ani Starmach :-)
U nas jesienne must eat :-)
Często dodajemy jeszcze grzanki.
Po takiej misce gorącej zupy pierwsze danie mam zaliczone :-)
Dynie jeszcze dostępne w sklepach wiec zapraszam do wypróbowania :-)
Smacznego!
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Uwielbiam krem z dyni w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńPychotka.
Aż ślinka cieknie.
Uściski serdeczne.
Pozdrawiam
UsuńI co teraz? Siedze w pracy głodna a tu takie pyszne obrazki u Ciebie;) U kozy domowej zresztą też.Czyżbyście się zgadały hihi
OdpowiedzUsuńI co teraz ?
UsuńTrzeba po pracy ugotować :-)
Zupy krem uwielbiam, ale reszta rodzinki podchodzi do nich z dystansem. Twoje zdjęcia pobudzają apetyt :). Mniam:).
OdpowiedzUsuńDobmiich przemówiła dopiero wkładka :-)
UsuńA znasz dyniową Ani Starmach z pulpecikami z kurczaka i pestkami dyni i orzechami? Pyyycha:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń