Witam serdecznie i słodko :-)
Zapraszam dzisiaj na trochę rozpusty.
Do tego bezgrzesznej.
W przypadku tego przepisu potwierdza się
teoria, że czekolada to warzywo :-)
Tarta czekoladowa z awokadoSkładniki
Ciasto
- 50 g dowolnych orzechów
- 50 g wiórek kokosowych
- 30 g syropu klonowego
Krem
- 200 g awokado ( 2 sztuk średnio)
- 60 g syropu klonowego
- 40 g kakao
- 20 g oleju kokosowego
- kropla esencji waniliowej
- odrobina cynamonu
Wykonanie:
Składniki na ciasto blendujemy i wykładamy na blachę. U mnie o średnicy 18 cm z wyciąganym dnem. Tworzymy rant i równo rozkładamy. Warto zwilżyć rękę wtedy łatwej jest rozłożyć ciasto.
Składniki na krem blendujemy i wykładamy na ciasto. Ważne aby awokadobyło dojrzałe i o kremowej konsystencji. Wkładamy do lodówki na godzinę. Można udekorować owocami lub bakaliami i gotowe ;-)
Ciacho wytrzymuje dwa dni.
Nie jest duże, nie za słodkie i do tego samo zdrowie.
Pan Mąż się zajadał
i nawet jak zdradziłam składniki to dołożył porcję :-)
Pozdrawiam serdecznie i zmykam do kuchni.
Dzisiaj akcja torty i inne słodkości :-)
Urodziny córki już jutro
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
Pycha i fajne połączenia !!!!
OdpowiedzUsuńMiłego kucharzenia !!!!!
Wygląda pięknie i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu eksperymentuję ze zdrowymi deserami, więc przepis jak najbardziej dla mnie.
OdpowiedzUsuńTylko napisz mi proszę , czym ten olej kokosowy mogę zastąpić...nie toleruję pod żadną postacią ;)
wygląda super i pewnie tak samo smacznie smakuje :) ostatnio też chodzi za mną jakieś dobre czekoladowe ciacho!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie ;)
Apetyczna :)
OdpowiedzUsuńUściski.
ale bym zjadła :D
OdpowiedzUsuń