Nie da się ukryć, że cukinia nam w tym roku obrodziła. Jak tak dalej pójdzie to jeszcze zacznę wierzyć w to, że jestem ogrodnikiem. To mój pierwszy rok siania, doglądania i podlewania. Jeszcze chwila i będę mogła podsumować, że bardzo udany.
Czekam jeszcze na dynie, które zarosły już wszystko co widać tutaj. Jeszcze nie do końca wiem kiedy te dynie pozbierać. Skąd ja będę wiedziała że już i jak zerwę to nie pogniją w tempie ekspresowym. Za wszelkie rady doświadczonych ogrodników z góry dziękuję.
Z klęską urodzaju radzę sobie pichcąc to i owo. Moim ulubionym daniem jest placek cukiniowy, który uwielbiam na ciepło i na zimno. Z kleksem domowego keczupu PYCHA. Można tez powiedzieć że to taki pasztet?
Placek cukiniowy
3 szklanki cukinii startej na dużych oczkach
3/4 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
3/4 szklanki startego żółtego sera
4 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pietruszka zielona/szczypiorek
1/2 szklanki oleju
1 ząbek czosnku
pieprz, sól do smaku
Przygotować warzywa i wsypać wszystkie składniki do mąki. Wyrobić łyżką lub ręką. Przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut
Mam nadzieję, że smakowało tym co się skusili :-)
Dziękuję że zatrzymaliście się na
chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
Cukinie najchętniej nadziewam mięsem mielonym, pieczarkami, papryką, ser mozzarella i do piekarnika. Zgubne danie bo przestaję kontrolować ilość jaką zjem :) Placka jeszcze nie jadłam, może wypróbuje.
OdpowiedzUsuńMy taką wersje też lubimy ale przy klęsce urodzaju kombinuję wszystko - nawet dżem cukiniowy i ciasto czekoladowe z cukinii :-)
UsuńZaskakująco dobre :-)
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo , umie się odwdzięczyć za posadzenie:))) U mnie już 5 rok plony nie do przejedzenia:) Placko-pasztet pychotka , zwłaszcza mój M go uwielbia:)
OdpowiedzUsuńCo do dyń to na forum ogrodniczym jest wątek dynia-wszystko o odmianach , tam dynio-maniacy dzielą się swoją wiedzą na temat uprawy,pielęgnacji ,kiedy zbierać i jak przechowywać. Wiem ,że różne odmiany mają różny okres przechowywania :)
Pozdrawiam
o dzięki bardzo :-) sprawdzę co ja tam posadziłam i ruszam na fora :-) Tak czułam że od Ciebie będzie cenna wskazówka :-)
UsuńWygląda apetycznie , musze w tym roku koniecznie wypróbowac bo na działce co roku mamy urodzaj cukini, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJs tez już się nie mogę doczekać aż zapachnie u nas w kuchni
UsuńBabcia Mysz uwielbia kabaczki, dynię i cukinię. Ma pyszny i prosty przepis na cukinię pieczoną w całości - nadzianą farszem z mięsa mielonego z ryżem (jak na gołąbki). Jest pyszna.
OdpowiedzUsuńrobię !!!!dzięki :)
OdpowiedzUsuń