Witam serdecznie:-)
Dziś znów kulinarnie!
Ostatni podzieliłam się z Wami jak wykorzystać żółtka po bezie
i przygotować pyszny, cytrynowy krem Lemon Curd.
Dzisiaj czas na tartę z wykorzystaniem gotowego kremu.
Tarta lemon curd
Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki (150g)
100g masła
1 żółtko (lub 40ml śmietany)
1 łyżka cukru pudru
lemon curd – jeden słoiczek, ok. 4 łyżki
beza:
2 duże białka
100g cukru
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieć szybko ciasto (rękoma lub mikserem), zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni,
Podłużną formę na ciasto ( 12×33 lub okrągłą o średnicy ok.22 cm) wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim foremkę. Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego kulki ceramiczne lub suchą fasolę, aby obciążyć ciasto. Piecz 20 minut z kulkami, po czym je ściągnij (razem z papierem) i piecz jeszcze 5 minut. Ostudź.
Ubij białka na sztywno i partiami dodawaj cukier.
Na ostudzone ciasto rozsmaruj lemon curd i nałóż bezę (łyżkę lub za pomocą szprycy).
Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 minut, aż beza z wierzchu będzie chrupiąca.
Tartę z lemon curd i bezą podawaj po schłodzeniu w lodówce (ok. 2 godziny).
Szybkie i efektowne ciasto gotowe.
Nawet jak goście niespodziewanie dadzą znać że jadą
to jeszcze można uratować sprawę:-)
Można też wykorzystać gotowe ciasto kruche,
dostępne w sklepach ( obok ciasta francuskiego)
Nam mieszanka kruchego ciasta, cytrynowego kremu
i słodkiej bezy przypadła do gustu.
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
Z bezami wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję mója najwierniejsza komentatorko :-)
UsuńUdaję, że nie patrzę i nie czytam tych Twoich postów... ale słabo mi wychodzi:)
OdpowiedzUsuńPóki co, przede mną projekt: nie jedz, módl się i przygotowuj przyjęcie z okazji Pierwszej Komunii w domu. Ostatnie, pt. kochaj (jeść) - musi poczekać:)
to czytaj te o bieganiu :-)
UsuńNiech moc będzie z Tobą <3
O rany jadłabym!
OdpowiedzUsuń